ICA Maxi Universitetet i Örebro

Yobber strukturerar och förenklar rekryteringsprocessen för ICA

”Det jag letar efter är engagemang och glada leenden. I en vanlig ansökan vet jag inte ens om personen har skrivit texten själv och att bedöma personligheten bakom är nästintill omöjligt.”

Pernilla Eskils, ICA-handlare och personalchef

ICA Maxi Universitet i Örebro har använt sig av Yobber för alla butikens rekryteringar sedan öppningen i mars 2015. Tack vare Yobber har både administrationstiden och antalet intervjuer halverats, samtidigt som träffsäkerheten på anställningarna har ökat avsevärt.

 

TIDSKRÄVANDE REKRYTERING EN UTMANING

Pernilla Eskils är personalchef och för henne så utgör kassapersonal en majoritet av de tjänster hon tillsätter. Därför blir en hjälpsam inställning och en positiv utstrålning några de viktigaste kriterierna i urvalsprocessen, kvalitéer som kan vara svårt att både upptäcka och förmedla i ett CV.

 

”Det jag letar efter är engagemang och glada leenden. I en vanlig ansökan vet jag inte ens om personen har skrivit texten själv och att bedöma personligheten bakom är nästintill omöjligt.”

– Pernilla Eskils, ICA-handlare och personalchef

 

MÅNGA SÖKANDE GÖR DET SVÅRT ATT HITTA RÄTT

En annan utmaning är att ICA får in väldigt många ansökningar när tjänster utannonseras. Att gå igenom alla CV och personliga brev manuellt blev därför extremt tidsödande.

 

Ansökningarna fyllde mejlkorgen, kom med posten eller lämnades in i butiken. Bara att svara alla som hade sökt tjänsten kunde ta flera dagar. Den manuella administrationen i kombination med att CV och personligt brev inte alltid återspeglar personliga egenskaper ledde till en lång och omständlig rekryteringsprocess. Pernilla kände att hon fastnade med rekryteringar och därför fick svårt att hinna med sina andra uppgifter.

 

YOBBER STRUKTURERAR OCH FÖRENKLAR REKRYTERINGSPROCESSEN

När ICA Maxi Universitet öppnades valde så Pernilla att använda Yobber för att strukturera upp rekryteringsprocessen. Och som en del i detta så valde de också att enbart ta emot ansökningar via Yobber, vilket ledde till att alla ansökningar samlas på ett ställe.

Den andra anledningen till att de valde Yobber var möjligheten att ta emot videoansökningar, där de sökande svarar på frågor relaterade till tjänsterna från Pernilla.

 

För de flesta tjänsterna ställde ICA Maxi Universitet två frågor till de sökande:

  • Berätta om dig själv och varför du söker den här tjänsten?
  • Vad är enligt dig receptet för ett lyckat möte i kassan mellan dig och en kund?

Yobber gör också att man kan dela videon med andra personer. På så sätt är det enkelt att få fler perspektiv på kandidaterna. Dessutom automatiserar Yobber kandidatåterkopplingen, vilket gör momentet med att svara alla kandidater, oavsett framgång i jobbsöket, mycket enkelt.

 

− Tidigare var jag tvungen att svara alla personer manuellt och att klippa och klistra in mejladresser. Yobber sköter detta automatiskt, vilket hjälper oss att bygga en bra relation även till de som inte går vidare i processen just nu, säger Pernilla.

 

Baserat på tidigare erfarenheter förväntade sig Pernilla att få ta emot ca 2 500 ansökningar till de 97 tjänsterna som skulle fyllas i samband med butikens öppning. Men genom att använda videoansökningar minskade antalet till 782 stycken. Varav 350 sökande kallades till intervju.

 

HALVERAD ADMINISTRATIONSTID TACK VARE YOBBER

Med hjälp av Yobber har ICA Maxi halverat administrationstiden för sina rekryteringar. Dels eftersom de som söker jobben i hög grad är motiverade till att jobba i butiken, men också för att videoansökningarna direkt ger Pernilla ett bättre helhetsintryck, vilket gör att hon snabbt kan bedöma om personen passar för tjänsten eller inte. Det i sin tur gör att hon kunnat halvera antalet personer som bjuds in till en intervju.

Viktigast av allt är dock att kvaliteten på anställningarna har ökat sedan de började ta emot  videoansökningar. Felrekryteringar kostar tid, pengar och energi och kan innebära att en ny rekryteringsprocess måste påbörjas. Tack vare Yobber har Pernilla Eskils minskat antalet felrekryteringar markant.

 

EFFEKTEN AV REKRYTERING MED VIDEOANSÖKNINGAR

”Vinsten för mig är 50 % kortare administrationstid, hälften så många intervjuer och bättre personal helt enkelt – jag har inte behövt avsluta en enda provanställning.”

– Pernilla Eskils, ICA-handlare och personalchef

Hej!

Vill du veta mer om rekryteringsverktyget? Då kan du höra av dig till mig direkt! Jag svarar på dina frågor eller funderingar och hjälper dig såklart med en enkel och tydlig onboarding när det är dags.

Caroline Löfving
Head of Development
caroline.lofving@yobber.se